ADDY & BAS

Palènpa is het bedrijf van Addy Vork en Bas van Haastrecht. Wij vinden dat alle kinderen hutten moeten kunnen bouwen. Vooral omdat het ontzettend leuk is om te doen!

Addy heeft een achtergrond als leraar in het basisonderwijs (onder andere op de school van de kinderen van Bas). Hij zag dat kinderen vaak zelf hutten willen bouwen, maar dat dit niet altijd even makkelijk gaat. Er is te weinig materiaal en/of er zijn te veel regels. Om daar een oplossing voor te vinden, bedacht hij Palènpa. De eerste hutten heeft hij zelf ontworpen en geproduceerd. Ondertussen hebben al duizenden kinderen met Palènpa hutten gebouwd. Addy is niet meer betrokken in de dagelijkse operatie van Palènpa, maar is nog wel een enthousiaste ambassadeur!


"Het mooiste is om de kinderen - na de instructie - helemaal los te laten. Dan zie je ze helemaal opbloeien. De een wil vooral bouwen, de ander vooral spelen. Maar vooral willen ze helemaal zichzelf zijn."

Addy Vork


Bas heeft een achtergrond als adviseur in marketing en duurzaamheid. Ooit vroeg een headhunter hem wat hij nou eigenlijk het leukste vond om te doen. Het antwoord was ‘hutten bouwen!’. Nadat hij zelf verschillende huttenconcepten had bedacht en getest, kwam hij Addy weer tegen. Ze bleken dezelfde dromen te delen en besloten samen te gaan werken. Bas is het aanspreekpunt van Palènpa.

 

"Als je met mensen praat over hutten bouwen, dan beginnen hun ogen gelijk te stralen. Iedereen gaat dan 'aan' en dat is mooi om te zien. Iedere hut heeft een eigen betekenis en zit vol fantasie. Het is zoveel meer dan een stapel hout."

Bas van Haastrecht


HUTTEN EN DUURZAAMHEID

In de statuten van Palènpa hebben we als doel benoemd: 'stimuleren dat kinderen vrij spelen en zo bijdragen aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling'. De hutten zijn voor ons een middel om te bereiken dat kinderen meer buiten gaan spelen. Daar ligt voor ons onze belangrijkste maatschappelijke impact.

Daarbij proberen we zo duurzaam mogelijk te produceren. De hutten worden gemaakt van geïmpregneerd (tuin)hout. Het hout wordt op een verantwoorde manier verbouwd en heeft een FSC of PEFC keurmerk. Daarmee wordt de aanplant van nieuwe bomen gegarandeerd. Het impregneren gebeurt volgens het KOMO keurmerk, waarmee de kwaliteit is gegarandeerd en de levensduur van het hout wordt verlengd.

De productie van de eerste serie hutten vond plaats in timmerwerkplaatsen van het Leger des Heils 50|50 waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen. Nu worden de hutten gebouwd door In-Made: gedetineerden werken hier aan hun terugkeer op de arbeidsmarkt. De palen en panelen zijn producten die zij goed kunnen maken in hun eigen tempo. Door hutjes te bouwen vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt. Hoe mooi is dat!

We onderzoeken voortdurend of Palènpa nog duurzamer gemaakt kan worden. Suggesties daarvoor zijn van harte welkom.